Spring til indhold

Kildekritiske redskaber

Værktøjskassen samler en række værktøjer, som elever i grundskolen og på ungdomsuddannelserne kan bruge når de arbejder med historiske kilder og kildekritik

Skal du og dine elever i grundskolen eller på ungdomsuddannelserne arbejde med kildekritik? Brug bl.a. Rigsarkivets lille guldbog, fakta-arket eller se filmene om de kildekritiske begreber.

Beretningen om skibet på Skanderborg Sø – en film om kildekritikkens grundbegreber

I denne korte, tegnede animationsfilm bliver eleverne introduceret til kildekritikens grundbegreber. Filmen tager udgangspunkt i historien om et skib, der blev bygget på Skanderborg Sø i 1500-tallet. Men hvem beordrede egentlig skibet bygget: Kongen eller hans søn?

Den lille guldbog om kildekritik

Med den lille guldbog om kildekritik bliver eleverne klædt på til at arbejde med originale kilder og være kritiske, når de bedømmer en kildes værdi.

Download den lille guldbog som pdf

Plakat om kildekritik

Plakaten er lige til at printe ud og hænge op i klassen. Plakaten supplerer Fakta-arket og introducerer eleverne for de vigtigste begreber inden for kildekritikken.

Download plakat om de kildekritiske grundbegreber

Fakta-ark om de kildekritiske grundbegreber

Eleverne bliver i fakta-arket introduceret til de vigtigste begreber inden for kildekritikken. Fakta-arket henvender sig til grundskolens mellemtrin og overbygning.

Download Fakta-ark om de kildekritiske grundbegreber

Arbejdsark til kildekritik

Med Rigsarkivets arbejdsark til kildekritik bliver eleverne guidet til at besvare de rigtige kildekritiske spørgsmål på baggrund af en problemformulering, de selv laver.

Hent Arbejdsark til kildekritik

Rubberstrup pokalfinale – 4 film om de kildekritiske grundbegreber

Rigsarkivet forklarer i filmene fire kildekritiske begreber gennem en fodboldkamp, som måske, måske ikke, blev dømt helt rigtigt af dommer Dan.

Læs mere om filmene om de kildekritiske begreber