Lærervejledning – Tidslinjen ‘Forsvar for demokrati’
Her kan du læse, hvordan tidslinjen om Genforeningen 1920 opfylder Fælles Mål, og hvordan du kan bruge tidslinjen i din undervisning.
Tidslinjen om Forsvar for demokrati fortæller historien om, hvordan demokratiet kom under pres omkring 1920 og i 1930erne. I denne turbulente tid, hvor Europa var i opbrud, forsøgte forskellige politiske grupperinger at vinde indpas. Som modsvar forsøgte skiftende regeringer med lovgivning, retsvæsen og politi at håndtere denne udfordring med overvågning, efterforskning og hårde straffe.
Emnet giver blandt andet mulighed for at diskutere demokrati og retssamfundet.
+ Åben alle- Luk alle-
Hvordan opfylder indholdet kravene til undervisningen?
Tidslinjen om Forsvar for demokrati henvender sig til historieundervisningen i udskolingen. Indholdet harmonerer med Forenklede Fælles Mål; der arbejdes med originale kilder, eleverne analyserer og vurderer kilderne, arbejder med
problemstillinger og får forståelse for historiske sammenhænge, der supplerer det kronologiske overblik. Samtidigt trænes deres færdigheder i at søge oplysninger i forskellige medier.Eleverne får desuden kendskab til de forskellige politiske grupperinger, der kæmpede imod demokratiet, og gennem bearbejdelse af denne viden, kan de perspektivere til nutiden og unges deltagelse i demokratiet, og andre landes
styreformer eller diskutere vilkårene i forskellige kulturer, historiske perioder eller lande.Kilderne i tidslinjen fokuserer på:
- Optøjer i København omkring 1918
- Påskekrisen – afskedigede regeringen i 1920
- Nakskov – kampen mellem demonstranter og politi/militær
- Sømandsstrejken i Esbjerg
- Nazister
- Kommunister
- Truslen fra udlandet imod den danske grænse
- Diktaturer – indberetninger fra Rom/Sankt Petersborg/Berlin
-
Kilder og kildekritik
Eleverne vil møde mange forskellige kildetyper i undervisningsmaterialet, hvilket giver rig mulighed for at arbejde solidt med kildearbejde, som det foreskrives i Fælles Mål. Hvis eleverne mangler kildekritiske færdigheder, har
Rigsarkivet lavet en manual: Den lille Guldbog, som indfører eleverne i kildekritikkens grundværktøjer Arbejdet med tidslinjerne kan evt. begynde med, at eleverne læser Den lille Guldbog, eller de kan slå op i den løbende. her. -
Arbejdsspørgsmål
Der er lavet spørgsmål til kilderne, som harmonerer med Fælles Mål, idet der lægges op til analyse og vurdering af historiske sammenhænge og problemstillinger – og sammenhængsforståelse i samspil med det kronologiske
overblik.Arbejdsspørgsmålene opererer på forskellige taksonomiske niveauer, så der veksles mellem redegørende, analyserende og vurderende spørgsmål. Der kan derfor arbejdes differentieret med enkelte eller alle spørgsmål.
-
Supplerende materiale
Tidslinjen giver mulighed for at arbejde med de originale kilder, men bør suppleres med andre materialer, fx historiebøger.
-
Skab egne fortolkninger af historien
Til supplering af arbejdsspørgsmålene vil Rigsarkivet opfordre til at benytte muligheden for at remediere kilderne og deres indhold og dermed skabe en egen fortolkning af historien. Herved træner eleverne deres færdigheder i at formidle historisk indsigt på forskellige måder og begrunde dem. Dette kan gøres som fx en wiki, en video eller egne tidslinjer, der fx kan skabes med Tiki-Toki.
Ved at kombinere historiske og digitale færdigheder bliver eleverne desuden mere bevidste brugere af nettets mange informationer, der, som alle kilder, skal bruges kritisk og med omtanke. Derudover får de en styrket forståelse af, at alle de udlægninger af historien, de møder på tryk, på film eller på nettet, er fortolkninger af de originale kilder. Og de øver sig i selv at undersøge kilderne, reflektere over indhold og udsagn og bruge denne viden til skabe fortolkninger af historien, fortolkninger, der kan deles med andre.
Vi håber, at forslagene kan gøre eleverne endnu mere bevidste om, at det er mennesker, der skaber og tolker historien – og hvor spændende det er at gå på opdagelse i de originale kilder.
Skriv gerne til os og fortæl, hvordan I har anvendt materialet: skoletjeneste@sa.dk