Spring til indhold

AGF (Aarhus Gymnastikforening Af 1880) – Medlemsbøger 1880-1942

I 1800-tallets sidste årtier skød sport- og idrætsforeninger op overalt i de danske byer. I starten henvendte de sig primært til borgerskabet, der i trygge rammer kunne dyrke sportsgrene som herregymnastik, fægtning, cykling og meget andet.

AGF blev stiftet i 1880 og er i dag mest kendt for sit fodboldhold, ”De Hviie”. Det var dog først i 1902, at der blev dannet en fodboldafdeling i den århusianske gymnastikforening. Som navnet siger, så var gymnastikken udgangspunktet, men der kom siden andre afdelinger til, bl.a. atletik, svømning og håndbold. Det skete i takt med, at AGF i højere grad blev en idrætsforening for alle befolkningslag.

I AGFs omfattende arkiv findes bevaret en serie af medlemsbøger fra de første godt 60 år. De giver fortrinlige muligheder for at studere bybefolkningens fritidsliv. I protokollerne er nemlig anført stillingsbetegnelser ved de voksne medlemmer, og for børnenes vedkommende forældrenes erhverv.

+ Åben alle- Luk alle
 • Medlemsbøger - Læs mere om arkivserien her

  Medlemsbøgerne er opdelt i flere serier. Her kan bl.a. ses oversigter over de passive medlemmer, altså navne på borgere, der støttede idrætssagen, men ikke selv var aktive sportsudøvere. Fortegnelserne over de aktive medlemmer giver bl.a. mulighed for at studere idrætsudøvernes erhverv. For børnenes vedkommende forældrenes erhverv.

  Med undtagelse af den bevarede medlemsbog fra Fodboldafdelingen i 1920’erne, kan vi desværre ikke se, hvilke afdelinger, som de enkelte medlemmer var tilsluttet. I AGFs arkiv findes afdelingerne oprettet som underaktører, og der vil evt. kunne findes supplerende oplysninger her. Dette materiale er ikke skannet.

  Arkivserien er skabt af AGF.

 • AGF (Aarhus Gymnastikforening af 1880) – Læs om arkivskaberen her

  Aarhus Gymnastik Forening blev stiftet 26. september 1880 på initiativ af kommis Christensen. Formålet var at fremme og udvikle færdighed i legemsøvelser og våbenbrug. AGFs første formand blev stabschef og senere generalmajor Chr. H.F. Baumann, der også var gymnastiklærer ved Aarhus Katedralskole. Det var fra starten muligt at være enten passivt eller aktivt medlem.

  I 1896 blev der oprettet en atletikafdeling, der i de første år primært dyrkede stangspring. I 1902 kom så fodboldafdelingen, da 13 af foreningens bedste gymnaster forsøgsvis dannede et fodboldhold. I 1906 blev AGF indmeldt i Jydsk Boldspil Union, og allerede i sæsonen 1907/08 vandt man det jyske mesterskab. I 1902 åbnede AGF også en svømmeafdeling, der de første årtier holdt til ved søbadeanstalterne.

  1902 blev også året, hvor kvinder for første gang kunne blive medlem af foreningen. På pigeskolen i Christiansgade åbnede nemlig en særlig damegymnastikafdeling. Fra 1903 kunne også børn blive medlem af AGF, da der skabtes særlige drenge- og pigegymnastikafdelinger.

  I 1905 blev der oprettet en tennisafdeling, men derefter gik der 30 år inden der kom en ny afdeling til. Det skete i 1935 med håndboldafdelingen. Den hidtil seneste afdeling er basketballafdelingen, der blev oprettet i 1992.

  I 1880, da foreningen startede, var der ca. 40 medlemmer, i 2012 har foreningen over 3.700 medlemmer.

Se arkivalierne her