Spring til indhold

Film om kildekritiske begreber

I fire små film forklarer Rigsarkivet fire vigtige begreber fra kildekritikken. Filmenes ramme er genkendelig for mange elever i 6. – 8. klasse: En fodboldkamp, som måske, måske ikke, blev dømt helt rigtigt af dommer Dan.

Med Oda fra ottende som guide og sporhund blandt mange forskellige kilder får eleverne en første indføring i de kildekritiske begreber: Første- og andenhåndskilde, tendens og troværdighed. Der er en klar reference til de samme begreber på plakaten og faktarket om kildekritik samt arbejdsarket til kildekritik.

Begreberne kan dermed komme rigtigt ind under huden på eleverne – ikke mindst i arbejdet med de kildekritiske øvelser, f.eks. Spadeslaget i Haderslev og/eller mindebladene fra 1. verdenskrig.

Rubberstrup Pokalfinale 1: Om kilder

Hvad er en kilde? Findes der gode og dårlige kilder? Bliv klogere på kildebegrebet i denne film.

Oda fra ottende er hyret af 5. klasse til at finde ud af, hvorfor dommeren annullerede 5. klasses mål i pokalfinalen mod 9. klasse. Oda starter i film nr. 1 med at undersøge kilderne: Hvilke kilder er der, og er de gode eller dårlige? Det viser sig ret hurtigt, at det, der gør en kilde god eller dårlig, er det spørgsmål, man stiller til den…

Rubberstrup Pokalfinale 2: Første- og andenhåndskilder

Hvad er en førstehåndskilde? Hvad er en andenhåndskilde? Kan en kilde være begge dele? Bliv klogere i denne film.

I film nr. 2 koncentrerer Oda sig om den mundtlige kilde Kurt, som var tilskuer under en del af kampen. Er Kurt første- eller andenhåndskilde? Tilsyneladende kan en kilde godt være førstehåndskilde til nogle ting, men andenhåndskilde til andre!

Rubberstrup Pokalfinale 3: Om tendens

Hvordan finder man ud af, hvad en kildes tendens er? Hvilket billede tegner afsenderen af virkeligheden – og hvorfor? Bliv klogere på et vigtigt begreb i kildekritikken.

I den tredje film går Oda tættere på en avisartikel, der er skrevet af Tina. Tina er elev i 9. klasse. Spiller det mon en rolle for den måde, hun skriver sin artikel? Oda forsøger at komme så tæt på Tinas interesser og formål ved at lytte nøje til den måde, Tina formulerer sig. For har man gjort sig klart, hvem afsenderen er, og hvilket formål afsenderen har, får man en fornemmelse af, om kilden måske overdriver eller fordrejer virkeligheden. Film nr. 3 handler om tendens.

Rubberstrup Pokalfinale 4: Om Troværdighed

Kildekritik går ud på at samle de troværdige udsagn, som findes i forskellige kilder. Men hvad er troværdigt?

I fjerde og sidste film samler Oda de troværdige brikker og sætter historien sammen. Oda giver et bud på, hvad der gik forud for annulleringen af målet, men hun har ikke forstand på fodbold. Skulle nogen mene, at dommer Dan ikke dømte kampen korrekt, kan man gå på opdagelse i filmene en gang til: Kan der have været en særlig grund til, at dommeren annullerede 5. klasses mål og lod 9. klasse vinde? Husk kildekritikken – og tro ikke på alt, hvad du hører!