Spring til indhold

Hasle Klinker- og Chamottestensfabrik: Lønningsbog for arbejdere 1897-1910

Hvad tjente en dansk arbejder, mand såvel som kvinde, i lervare- og porcelænsindustrien på Bornholm omkring 1900? Og ikke mindst: Kunne det betale sig at ansætte polakker i stedet? I denne arkivserie er begge regnskaber gjort op.

Lønningsbogen indeholder detaljerede akkorder ved Hasle Klinker- og Chamottestensfabrik og overenskomster med Dansk Arbejdsmandsforbund m.v. I slutningen af arkivserien findes også “Calculation over Polakker”, hvor fabrikkens ledelse tilsyneladende har regnet ud, om det kunne betale sig at hente arbejdskraft fra Polen. Udregningen faldt positivt ud, men da det kom til stykket, gik arbejdet ikke helt så gnidningsfrit som forventet.

+ Åben alle- Luk alle
  • Hasle Klinker- og Chamottestensfabrik - læs om arkivskaberen her

    Hasle Klinker- og Chamottestensfabrik blev oprindelig oprettet i 1843 som et kulværk. I 1851 begyndte værket at udnytte det ler, der blev gravet op ved udgravning af kulskakterne, til at brænde mursten. Fra 1876 koncentrerede fabrikken sig om teglstensfabrikationen. Efterhånden begyndte man dernæst at udnytte den bornholmske forekomst af kaolin, således at fabrikken omkring 1900 producerede både ler- og porcelænsvarer.

Se arkivalierne her