Kildepakkerne er den oplagte indgang til Rigsarkivets store samling af dokumenter. Arkivalierne er digitaliseret og organiseret efter tema, så de er lige til at bruge i opgaven eller i undervisningen.
Kildepakkerne rummer en række kilder fra Rigsarkivets samlinger, som er digitaliseret og organiseret, så de er nemme at finde frem og bruge i undervisning, opgaver, specialer eller forskning. Hver kildepakke repræsenterer et tema i danmarkshistorien og samler en række relevante kilder, der er udvalgt i samarbejde med eksperter inden for faget. For at lette vejen mod den selvstændige, historiefaglige undersøgelse indeholder pakkerne også vejledningstekster og oversigter over, hvad kilderne behandler. Ellers står meget af materialet helt uberørt, og der er rig mulighed for at grave nye og banebrydende ting frem.
Et af Danmarkshistoriens største traumer er krigen i 1864, som førte til tabet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg. I kildepakken finder du både militære, diplomatiske og personlige aspekter bag krigen.
I kildepakken om dansk byhistorie finder du kilder, der belyser denne udvikling – med fokus på blandt andet byudvikling, urbanisering, industrialisering, kulturel udveksling, sociale forhold og foreningsliv.
I 1920’erne og 1930’erne stod demokratier for fald i Europa. Også i Danmark gik såvel højre- som venstrefløj til kamp for andre løsninger end den demokratiske. I kildepakken finder du blandt andet materiale om myndighedernes modsvar.
Samfundets straffemetoder over for lovovertrædere og kriminelle er skiftet gennem tiden. Kildepakken giver et bredt billede af fængslerne i 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, af de indsatte fanger og af de tanker, der lå bag straffemetoderne.
Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 er en af de store begivenheder i den danske historie med vidtrækkende betydning for sønderjyderne, sydslesvigerne, danskerne og tyskerne samt med vigtige perspektiver ud i verden, både dengang og aktuelt.
Har du brug for en introduktion til arbejdet med originale arkivalier? Løs de konkrete opgaver i Intropakkens opgavesæt og bliv klædt på til at arbejde selvstændigt med arkivalierne.
Tiden omkring år 1800 var en brydningstid i det danske samfund. Særligt på landet betød landboreformerne store socioøkonomiske forandringer for befolkningen. I kildepakken finder du kildemateriale, der kan belyse forandringernes gennemslagskraft helt ned på det lokale og individuelle plan.
I slutningen af 1700-tallet begyndte myndighederne at interessere sig for befolkningens sundhedstilstand. Tanken om at folk selv havde indflydelse på sin egen sundhed og burde gøre noget for at holde sig sund vandt indpas.
Hvordan er flygtninge og indvandrere blevet mødt og hvilke vilkår har de haft under deres ophold i Danmark? Kildepakken repræsenterer et udsnit af indvandringens historie i Danmark, og den består af eksempler på nogle af de kildetyper, der er til rådighed, hvis man undersøger perioden ca. 1700-2020.
I kildepakken om Danmarks ældste tropiske koloni i Tranquebar finder du kilder, der fortæller historien om Ostindisk Kompagni og Danmark-Norges handel med Sydøstasien i perioden 1616-1729.