Eleverne lærer at analysere surveydata og at fortolke statistiske figurer, samtidig med at de får indblik i den almindelige danskers holdning til en række moralske spørgsmål om alt fra abort til skattesnyd i perioden 1981-2017
Som undervisningsmateriale til gymnasium og HF henvender Spadeslaget sig til 1. g./1. HF. Materialet er netop velegnet til at bygge bro fra grundskolen.
Med Spadeslaget i Haderslev den 8. december 1940 som omdrejningspunkt og originalt kildemateriale som grundlag lærer eleverne fra 6. til 9. klassetrin her om kildekritik.
Med et kildemateriale bestående af ni hverveplakater fra besættelsestiden får eleverne mulighed for at arbejde med både billedanalyse og historiebrug. Hverveplakaterne giver samtidig et indblik i hvervningen af danske mænd til tysk krigstjeneste.
I kildepakken om Danmarks ældste tropiske koloni i Tranquebar finder du kilder, der fortæller historien om Ostindisk Kompagni og Danmark-Norges handel med Sydøstasien i perioden 1616-1729.
Eleverne lærer at analysere surveydata og at fortolke statistiske tabeller/figurer, samtidig med at de får indblik i Genforeningen og forholdet mellem det tyske mindretal og danske flertal i Tønder i 1958.
Kildesættet om Den spanske syge giver mulighed for at undersøge, hvordan lægerne i Århus amt oplevede Den spanske syge, som hærgede i hele verden lige efter afslutningen på 1. verdenskrig.
En af deltagerne i Spadeslaget i Haderslev den 8. december 1940 var den 18-årige Jonny Friederich Tiedemann. I dette kildesæt kommer du tæt på en dansk nazist.
Efter mødet på Højskolehjemmet i Haderslev kom det om aftenen den 8. december 1940 til et sammenstød mellem politiet og de nazistiske mødedeltagere. Politiet mente, at nazisterne overtrådte uniforms- og våbenforbuddet.
Ved 16-tiden nåede nazisterne på deres march til Højskolehjemmet, hvor deres møde skulle afholdes. De første politiforstærkninger fra Aabenraa og Kolding nåede frem lidt før kl. 16.30